Amalan pemakanan yang sihat merupakan salah satu factor untuk menjamin tahap kesihatan yang optimum di samping meningatkan pertahanan badan dalam melawan penyakit, terutama dalam waktu Pandemik Covid-19 ini.

Pegawai Sains (Pemakanan) Seksyen Pemakanan Bahagian Kesihatan Awam, Jabatan Kesihatan Labuan, Cik Ainor Farahin Aziz menjelaskan, amalan pemakanan yang sihat bermaksud pengambilan pelbagai jenis makanan, keseimbangan dan sederhana seperti yang terkandung dalam pyramid makanan.

Menurutnya, dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (P-K-P) ini masyarakat yang berada di rumah perlulah merancang menu yang ingin disediakan supaya dapat menjimatkan masa dan tenaga untuk membeli bahan makanan.

Selain itu keseimbangan dalam pengambilan pelbagai jenis nutrient juga perlu dititikberatkan dalam memastikan keperluan nutrient untuk tubuh badan dapat dibekalkan dengan secukupnya, selain mengamalkan konsep pengambilan makanan sederhana iaitu Suku-Suku Separuh. Cik Ainor Farahin berkata demikian dalam slot bual bicara di LabuanFM.

Sementara itu, Cik Ainor Farahin Aziz turut menyarankan agar menggunakan masa yang diberikan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (P-K-P) ini untuk meluangkan waktu bersama keluarga berkualiti dan menarik dengan melibatkan keluarga dalam aktiviti penyediaan makanan.

Di samping dapat memberi peluang kepada ibu bapa untuk menonjolkan peranan mereka dalam pengamalan makanan sihat selain mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Selain itu, dapat mempraktikkan cara-cara menjaga kebersihan diri yang optimum dan keselamatan makanan yang betul termasuklah mencuci tangan, membersihkan peralatan yang digunakan untuk makan.

Justeru, sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, boleh melungsuri laman sesawang rasmi Bahagian Pemakanan, K-K-M atau laman facebook rasmi seksyen pemakanan, Jabatan Kesihatan Labuan